KELLOGG PARK
Ventura, California

Project Background:
Plans to develop Kellogg Park as a neighborhood park for the Westside of Ventura community began several years ago, as a dream for a vacant lot along Ventura Avenue (affectionately called “The Ave”). The City of Ventura was able to move this dream forward in partnering with the Trust for Public Land to purchase the 2.4-acre property, beginning an active partnership with members of the community to develop a comprehensive conceptual plan that met the varied demands for the park. PCLD was chosen to move the design of the park from concept through construction documents, present ideas to the community, and eventually see the park through construction. Expected to open in 2017, the park is structured around a ¼-mile looped walking trail, a natural “river” stormwater swale, and a playground. The future park will feature a multi-generational community gathering area with an amphitheater, varied seating, beanbag toss games, and game tables. Local-artist, Kevin Carman, will provide natural stone mosaics throughout the park, including the centerpiece amphitheater stage. Exercise equipment is located in two clusters along the loop trail. The playground is divided between 2-5 year and 5-12 year old play by a ridge feature. This ridge feature provides climbing features and access to several raised playground features, including a “Jack-and-Jill” artificial-turf slide hill and a custom-designed “play fort”. The stormwater swale “river” that runs through the site references the nearby Ventura River and will feature log and boulder crossings, a camping play area, and a small water play area. A small community garden is also planned for the narrow lot that joins the park.

Client: 
The Trust for Public Land

Sustainability:
The natural character of the park is reflected in its primary sustainability feature; a sand-filter swale that reflects the natural character of the nearby Ventura River. This feature is designed to detain and infiltrate runoff from large storm events by containing both on-site water and also by pulling in runoff from neighboring Cameron Street in attempt to alleviate local flooding problems and mitigate runoff quality. In addition to the stormwater benefits of the swale, which only occur during California’s seasonally rare rains, the swale also serves as a use amenity with learning and play facilities scattered along is course. The feature terminates in the center of a “stormwater amphitheater,” using a variety of native plantings as the centerpiece to a community amenity. In addition to the swale feature, native plantings, minimal turf, and water-efficient irrigation will minimize the water demand in the park.